okt 142012
 

Tomaten

Tomaten – Alles over tomaten.

Zijn tomaten gezond?

Het antwoord op deze vraag is volmondig: ja!
Tomaten kunnen op verschillende manieren gegeten worden. Je kunt ze bakken, je kunt ze verwerken in een frisse salade, je kunt ze eten als bijgerechtje en je kunt er soep van maken. Tomaten zijn erg gezond, mede door het hoge gehalte aan lypoceen.

Lypoceen is een natuurlijk pigment, waaraan de tomaten hun rode kleur te danken hebben. Dit gebeurt tijdens het rijpingsproces. Als een tomaat vuurrood is, bevat deze veel lypoceen. Hoe roder de tomaat, hoe meer lycopeen. Dit is echter niet het enige gezonde aspect van de tomaat. De tomaat behoort ook tot de groep van de carotenoïden.

  Tomaten

 • Tomaten bevatten grote hoeveelheden vitamine C.
 • Tomaten bevatten grote hoeveelheden vitamine A.
 • Tomaten bevatten grote hoeveelheden vitamine B1, B2 en B6.
 • Tomaten bevatten grote hoeveelheden caroteen.
 • Tomaten bevatten grote hoeveelheden kalium.
 • Tomaten bevatten grote hoeveelheden fosfor.
 • Tomaten bevatten grote hoeveelheden magnesium.
 • Tomaten zijn zeer calorie-arm (slechts 21 kilocalorieën per 100g). Ze maken dus niet dik.
 • Tomaten beschermen de mens tegen schadelijke invloeden van stikstofidoxide, die onder meer in tabaksrook en uitlaatgassen voorkomen.

Eigenlijk is er slechts één nadeel(tje) te bedenken om ze niet te eten: Je moet ze niet groen (onrijp) eten. Als de tomaat te rauw is, dan bevat deze tomatine, dit is een stofje dat giftig is voor de mens als het in grote hoeveelheden in het lichaam komt. Dit gebeurt zeker niet bij het eten van een te onrijp tomaatje. Bovendien: Een onrijpe tomaat eten is helemaal niet lekker ook!

Oorsprong

Tomaten zijn afkomstig uit Meso-Amerika, waar de voorvaderen van de Inca’s en de Maya’s kleine varianten kweekten. Toen de Spanjaarden Mexico veroverden was de plant daar al ingeburgerd. De Spaanse Conquistadores stuurden planten met kleine gele vruchten. Door kruisen en selecteren kreeg de tomaat de rode kleur en vanaf 1850 is het een veelgebruikte groente in de Europese keuken.

Kenmerken

De tomaat is een meerjarige, kruipende plant, die als eenjarige wordt gekweekt. Het blad en de stengel zijn giftig. De bloemen vormen lange trossen die bij kerstomaten lange tijd kunnen doorbloeien. De groene bessen (tomaten) die door de plant worden gevormd zijn licht giftig. De bladeren zijn bezet met haartjes, waarop kliertjes staan die bij aanraking de typische tomatengeur verspreiden.

Teelt

De tomatenplant wordt in de moderne teelt klimmend gekweekt en heeft een trosvormige bloeiwijze. De tomatenplant is een warmteminnende en gulzige plant wat de bemesting betreft. Bij tomaat worden de kleur en de stevigheid van de vruchten beïnvloed door de bemesting. In de gangbare teelt kan men deze tijdens de teelt gemakkelijk bijsturen met behulp van kunstmest. Ze worden in West-Europa voornamelijk op steenwol in de kassen geteeld door glastuinbouwbedrijven.

Groente of fruit

In 1893 besliste het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten dat de tomaat voor de Amerikaanse wet als groente (en niet als fruit) moet worden beschouwd. Het proces was aangespannen in verband met de verschillende belastingtarieven die golden voor fruit en groenten. In België en Nederland wordt de tomaat vaak gezien als groente omdat ze meestal ‘in de pot’ bereid wordt.

Toepassing

De tomaat wordt als groente gegeten, zowel rauw, gekookt als gebakken of geroosterd in de oven. Er kunnen salades, tussendoortjes, snacks of borrelhapjes mee worden gemaakt. Tomaten zijn ook geschikt voor soepen, sauzen en koude bereidingen. Ook worden ze verwerkt tot tomatensap.

Wetenswaardigheid

Het werpen van (rotte) tomaten is een traditioneel wapen van protest tegen slechte prestaties van bijvoorbeeld podiumkunstenaars. Hiervan komt de naam van de filmrecensiewebsite Rotten Tomatoes. Ook is de tomaat het symbool van de Nederlandse Socialistische Partij (SP).

Een leuk artikel over de tomaat is te vinden in De Telegraaf

Share Button

Sorry, the comment form is closed at this time.